piątek, 22 września 2017

Cykl zabaw literackich z Anetą Krasińską :)









Kochani!

Dzisiaj nadszedł ten wyjątkowy dzień, w którym rozpoczynam z autorami cykl zabaw literackich. Dotyczyć one będą moich patronatów medialnych, bądź ambasadorskich. Ponieważ ten tydzień dotyczy konkretnie twórczości Anety Krasińskiej, ściśle związanym z moim ambasadorowaniem Jej najnowszej powieści "W sieci uczuć", której to recenzję mogliście poznać - TUTAJ, zapraszam Was do kreatywnego, czynnego udziału w zabawie, która mam nadzieję, przypadnie Wam do gustu.

Najpierw prezentacja autorki :)




















A teraz, przejdźmy do zadań. Poniżej, znajdziecie pięć punktów przypisanym konkretnym działaniom. Każda osoba, która chce wziąć udział w zabawie, wybiera z tej listy dwa konkretne zadania, jakie chce, wybór należy do Was.

Jeśli wybierzecie sobie już te dwa zadania, w e-mailu przesyłacie mi swoje gotowe odpowiedzi. W temacie e-maila wpisujecie: cykl zabaw.Aneta, natomiast w treści podajecie, które zadania wybraliście i Wasze odpowiedzi. W jakiej formie je wykonacie i jak zinterpretujecie, zależy od Waszej kreatywności i pomysłowości.

Zadania przesyłacie na: stokrotka954@wp.pl, ja je potem prześlę autorce :)

Ważne!
Proszę tylko, byście nie zamieszczali treści obraźliwych. Szanujmy się nawzajem. To jest zabawa, a nie sposób na wyładowywanie swoich frustracji, plucie jadem, czy dzielenia się poglądami politycznymi!




1. Napisz list





Zadanie polega na tym, byście napisali do Anety list. Co w nim napiszecie, jaki on będzie długi - zależy od Was.


2. Zostaw wiadomość







Przy tym zadaniu pomyślałam, że trochę je Wam utrudnię. Zostaw wiadomość dla Anety. Tak, jakbyście odeszli od stołu i napisali na karteczce krótką wiadomość, trochę tajemniczą, zmuszającą do refleksji, bądź podążenia w ślad za tajemnicą...

Warunek: wiadomość musi się składać z maksymalnie pięciu słów.



3. Zapakuj smaki i zapachy i wyślij je








Jesteście dobrymi "gospodarzami"? Podzielcie się ulubionymi smakami, zapachami i prześlijcie je. Mogą to być sentymentalne podróże w świat dzieciństwa, mogą to być Wasze dania popisowe, ulubione, mogą to być smaki, które przywodzą Wam coś na myśl...



4. Wyrwij kartkę z pamiętnika i wyślij








Kartka, na której zapisaliście coś radosnego, bolesnego, traumatycznego. Oczywiście, to nie muszą jakieś Wasze zwierzenia, bo wiem, że nie wszyscy chcą się tym dzielić. Ale może tworzycie coś swojego, do szuflady, a nie macie odwagi się tym dzielić. Teraz jest okazja.



5. Wyślij widokówkę





Opiszcie miejsca, w których mieszkacie, żyjecie, którymi chcecie się z nami podzielić. Pochwalicie się tą Waszą małą ojczyzną.





*********

Zabawy mają nas wzajemnie zainspirować, poznać. To nie jest tak, że tylko Wy w nich bierzecie udział. Poproszę autorkę, by i ona wybrała z tej listy dwa zadania i je dla Nas przygotowała. Pojawią się ona w poście z wynikami konkursowymi. Chciałabym, aby po zakończeniu konkursu powstała taka galeria pokonkursowa, ale tylko za zgodą każdego uczestnika.


Kilka zasad formalnych:

Wybieracie z listy zadań dwa i je przesyłacie na podany wyżej adres e-mailowy. 


Konkurs rozpoczyna się od momentu opublikowania postu do dnia 30.09 b.r. do godz. 23:59 :)




Po tym terminie, w ciągu siedmiu dni zostaną opublikowane wyniki konkursu.


Organizatorem konkursu jestem ja, zaś sponsorem nagród jest autorka oraz Wydawnictwo Videograf. 


Nagrodami w konkursie są dwa egzemplarze najnowszej powieści Anety Krasińskiej "W sieci uczuć", której mam przyjemność ambasadorować. 





Powodzenia!




czwartek, 21 września 2017

[Konkurs patronacki] Opisz swoją tęsknotę i wygraj :)



Kochani!

Jako jeden z patronów medialnych książki Magdaleny Ludwiczak "Tęskniąc w obie strony" mam przyjemność ogłosić konkurs patronacki, w którym macie możliwość wygrać jeden egzemplarz papierowy oraz dwa e-booki powieści. Zadanie konkursowe trudne nie jest, znając Waszą kreatywność problemu Wam nie sprawi.
Od razu zaznaczam, że interpretacja dowolna.





Zasady konkursu:

Organizatorem konkursu jest właścicielka bloga, zaś sponsorem nagród jest Wydawnictwo Literackie Białe Pióro

• Konkurs przeprowadzany jest na terenie Polski


• Konkurs trwa od momentu opublikowania postu konkursowego do dnia 08.10 b.r. do godziny 23.59


• Uczestnikiem może być każda osoba pełnoletnia, która w razie wygranej będzie mogła podać polski adres do wysyłki

• Należy w komentarzu pod postem kreatywnie odpowiedzieć na pytanie zadane w poście konkursowym. Opowiedzcie o swojej tęsknocie. Napiszcie za czym, a może za kim tęsknicie. Interpretacja tematu dowolna.

• Wygrywa osoba, której odpowiedź najbardziej przypadnie do gustu autorce książki oraz organizatorce konkursu. Uczestnik przyjmuje do wiadomości, że wybór zwycięzcy jest czysto subiektywny i nie każdy musi się z nim zgodzić

• Ogłoszenie wyników nastąpi w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu, a zwycięzca ma 48h na zgłoszenie się w wiadomości mailowej na adres stokrotka954@wp.pl, po tym czasie nagroda przepada

• Wysyłka nagród odbędzie się za pośrednictwem Poczty Polskiej w ciągu 7 dni od otrzymania danych adresowych

• Biorąc udział w konkursie uczestnik potwierdza że zapoznał się i akceptuje niniejszy Regulamin

• Nagroda przedstawiona jest na poniższym zdjęciu, w jej skład wchodzi: jeden egzemplarz papierowy książki i dwa e-booki





• Brak możliwości wymiany nagrody na równowartość pieniężną

• Brak możliwości przenoszenia nagrody na kogoś innego

• Zwycięzca ponosi odpowiedzialność za dostarczenie danych niezbędnych do prawidłowego doręczenia nagrody: tj. imię i nazwisko, adres do korespondencji - informacja ta jest przetwarzana jedynie na potrzeby wysyłki nagrody, nie jest przechowywana ani udostępniana nikomu. Po potwierdzeniu otrzymania nagrody przez Laureata - dane te są usuwane.

• Wzięcie udziału w Konkursie jest równoznaczne z zaakceptowaniem niniejszego Regulaminu

• Uczestnik oświadcza, że jest właścicielem praw autorskich do pracy konkursowej i że powstała ona na potrzeby niniejszego Konkursu. Wykrycie plagiatu lub powtórnego użycia pracy jest równoznaczne z dyskwalifikacją Uczestnika

• W kwestiach nieuregulowanych tym regulaminem zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego



„Zostań ze mną, Karolino” Alina Białowąs. Trudne decyzje, porządkowanie przeszłości...





Wydawnictwo Replika

Ilość stron: 320

Nowość wydawnicza




O rudowłosej, pięknej i mądrej Karolinie mogliście przeczytać już na moim blogu, dotyczy to dwóch poprzednich części. Cieszę się, że odkrywa ją coraz to szersze grono czytelników, bo warto. „Zostań ze mną, Karolino” jest trzecią i bodajże ostatnią częścią trylogii o tej trochę zagubionej emocjonalnie dziewczynie, ale ten niedosyt czytelniczy, jaki towarzyszył mi przy niejednoznacznym zakończeniu, może dawać nadzieję, że autorka nie powiedziała jeszcze w jej sprawie ostatniego słowa. Ciekawość bierze u mnie górę i mam nadzieję, że jeśli nie teraz, to może kiedyś powstanie dalsza część przygód Karoliny?


Lubię towarzyszyć swoim ulubionym bohaterom w różnych, często najważniejszych momentach ich życia. O ile Karolinie ciężko zamknąć ostatecznie ten trudny i traumatyczny rozdział swojego życia, powracającego w najmniej oczekiwanych chwilach, o tyle to pogubienie emocjonalne stawia w niej bariery, by chcieć otworzyć się na nowe, by zdobywać świat całą paletą zalet, jakie posiada. Autorka wykazała się niezwykłą zręcznością przy tworzeniu tej postaci, skrupulatnie skupiając się na jej portrecie psychologicznym, niczego jej nie ułatwiając. Życie pisze przeróżne scenariusze. Karolinie ciężko odnaleźć się w sytuacji, w której niełatwo zamknąć rozdział z traumatyczną przeszłością, Filipem, a otworzyć się na zabiegającego o jej uwagę Rafała. Momentami irytowała mnie jej zaciekła postawa buntowniczki, rzucającej na prawo i lewo kuksańcami, jakby liczył się tylko jej ból i samotne zmaganie się z problemami. Tymczasem Miśka przeżywa osobisty dramat i potrzebuje po prostu przyjaciółki.





Dodatkowym balastem emocjonalnym okaże się dla Karoliny przeszłość, jaką bliscy jej sercu rodzice zaczynają rozgrzebywać. Z odmętów wspomnień wysuną się emocjonalne i często dramatyczne obrazy trudnych wyborów, świadomych decyzji i ich konsekwencji:

„Wierzę, że wszystko dzieje się po coś. Nie zwalam winy na przeznaczenie. Wiem, że to ja ponoszę konsekwencje moich wyborów. A z porażki powinnam wyciągnąć wnioski dla siebie.”

„Zostań ze mną, Karolino” to powieść o rozprawianiu się z przeszłością, budowaniu na zaufaniu codzienności oraz nadzieja na szczęśliwą przyszłość, do której zaczyna zaglądać promień słońca. To powieść, w której buzują emocje, to one stają się wyznacznikami wszelkich spostrzeżeń bohaterów oraz zapowiedzią tego, że w życiu da się wszystko zacząć od nowa. Świetnie nakreślona fabuła, autentyczni bohaterowie, głębokie studium psychologiczne, lekkie pióro autorki, zręcznie nakreślone tło powieści, to atuty znakomitej powieści zamykającej cykl o rudowłosej, pięknej i mądrej Karolinie. Mam nadzieję, że autorka jeszcze kiedyś wróci do jej losów i pozwoli nam również towarzyszyć w jej dalszej wyprawie przez życie.


Polecam!



Za egzemplarz dziękuję:










WYNIKI KONKURSU PATRONACKIEGO z książką "Jad" Jolanty Bartoś :)




Kochani!

Konkurs z „Jadem” Joli Bartoś zakończył się już w piątek, dlatego przyszła pora na wyłonienie zwycięzców. I tu obok podziękowań za tak liczny i kreatywny udział dla Was, zaznaczę, że to wcale nie było łatwe zadanie wyłonić tylko trzy zwycięskie odpowiedzi. Ja przyznam, że im więcej razy czytałam, tym miałam większą chęć nagrodzić wszystkich. Niestety, ale tak się nie da. 

Zanim przejdę do wyników, słowo od autorki:

„Dziękuję za udział w konkursie. Bardzo się cieszę, że chcecie walczyć o książki polskich początkujących pisarzy. Mam nadzieję, że zwycięzcy jeszcze nie raz sięgną po moje powieści, bo nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa.
Po raz kolejny się przekonałam, że wybór zwycięzców nie jest łatwy, dlatego wspólnie z Agnieszką uzgodniłyśmy co następuje: 







Książka z niespodzianką dla Karoliny S. :)





Czekam na wszystkie adresy do wysyłki nagrody przez dwa dni, na adres: stokrotka954@wp.pl, bądź w wiadomości prywatnej na FB. Osoby, które wygrały e-booki proszę o adres inny niż gmail.


Pozdrawiam i zachęcam do udziału w konkursach, które jeszcze trwają, i które znajdziecie w zakładce - KONKURSY :)

środa, 20 września 2017

Jesienne zapowiedzi czytelnicze Czwartej Strony :)



Jesień to taki magiczny czas… Kałuże, do których wpadasz po kostki, kaszlący

w tramwajach, szarość i chłód wdzierające się pod płaszcz.



Mamy rozwiązanie!



Zostań w domu, przygotuj ciepłą herbatę

(dorzuć na talerzyk ulubioną czekoladę – jesienią można J)

i ucieknij w świat książek.





Przetrwaj jesień z Czwartą Stroną!




DRWALE

Annie Proulx, zdobywczyni Nagrody Pulitzera oraz National Book Award, autorka Kronik portowych i Tajemnicy Brokeback Mountain, napisała opus magnum: epicką, oszałamiającą, gwałtowną, zachwycająco dramatyczną powieść o wyrąbywaniu światowych lasów.


PREMIERA: 25.10.2017






Drwale to wielopokoleniowa saga, która swój początek bierze pod koniec XVII wieku, kiedy dwaj ubodzy Francuzi, René Sel i Charles Duquet, przybywają do Kanady. Związani kontraktem z feudalnym zwierzchnikiem, przez trzy lata wycinają lasy w zamian za ziemię. Śledzimy losy potomków Sela i Duqueta na przestrzeni trzystu lat: pełne bestialstwa podróże przez Amerykę Północną do Europy, Chin i Nowej Zelandii; zemstę wrogów, wypadki, zarazy, najazdy Indian i ich kulturową zagładę. W pogoni za fortuną bezmyślnie czerpią z potencjalnie nieskończonych zasobów naturalnych, zostawiając potomnym widmo bliskiej katastrofy ekologicznej.



Annie Proulx opowiada się po dobrej stronie mocy. Potrzeba nam więcej takich pisarzy, niestrudzenie przypominających, że musimy zacząć lepiej traktować siebie nawzajem i naszą planetę.

- William T. Vollmann, „The New York Times”

------------------------------------------------------





KRYSTYNO, NIE DENERWUJ MATKI


Michalinę Grzesiak można z czystym sumieniem nazwać ekspertką od miłości. Bo „Krystyno, nie denerwuj matki” to przede wszystkim książka o miłości. O miłości do mężczyzny, który staje się ojcem, widzianej oczami kobiety, stającej się matką: relacji nie zawsze filmowej, zgodnej i unurzanej w słodyczy. O miłości do dzieci – irytująco bezwarunkowej, obezwładniająco-wycieńczającej, izolującej od świata. Michalina pisze o tym wszystkim czule, bombastycznie, niesentymentalnie, wzruszająco i świeżo. Wsłuchanie się w opowieść Michaliny Grzesiak daje niesamowite ukojenie, mimo rozkosznego chaosu, jaki zdaje się krążyć niczym gradowa chmura nad rodziną tytułowej Krysi, bowiem rodzinie Krysi daleko do słodkiego, skandynawskiego hygge. Kawalerka rodziny Grzesiak jest ciasna i na kredyt, wymarzony dom na przedmieściach wciąż czeka na generalny remont, zaś czcigodni rodziciele (zamiast blendować jarmużowe koktajle i piec chleb na tybetańskim grzybku) raczą się smakowitą, acz zdradliwą pizzą z podwójnym serem, podlaną sowicie puszkowanym piwem. Autorka prowadzi poczytnego bloga, w swojej książce zaś udowadnia, że z rozbudowanymi formami radzi sobie równie koncertowo

- Natalia Fiedorczuk-Cieślak




PREMIERA: 11.10.2017


Kto by pomyślał, że odebrany odruchowo nad talerzem parujących klusek telefon zmieni moje życie o 180 stopni.

Że wyląduję w mieszkaniu wielkości komórki pod schodami, zacznę systematyczną walkę z charczącym kiblem i tetrisem gratów uzbieranych w ciągu dwóch lat zmian, upychanych skrupulatnie w wolne dziury dwudziestu siedmiu metrów łódzkiej kawalerki. Kto by przypuszczał, że w końcu rzucę wszystkim w pizdu, zaciągnę drugi hipoteczny i wyniosę się na przedmieścia już nie sama, a z rodziną w pełnym znaczeniu tego słowa.
Nie ja. Ja się nie spodziewałam.

Ta książka to zapis ewolucji kobiety. O tym, jak Pikachu zmienił się w Raichu. O tym, jak karmiłam się dystansem do siebie, oczekiwań i odbioru rzeczywistości, żeby nikogo nie zabić, nikogo nie zabić i przypadkiem, gdybym się kiedyś zapomniała – nikogo nie zabić. O tym, jak się kocha, nawet kiedy się wątpi, i o tym, jak mężczyźni wierzą w depilację bikini pęsetą. O wszystkim. Serio.


 ------------------------------------------------------







KRWAWE MORZE

Maria Paszyńska kolejny raz udowadnia swoją doskonałą formę. Krwawe morze to porywająca powieść dopracowana w każdym calu. Imperium Osmańskie fascynuje, zadziwia i przeraża. Historia przeplata się z fikcją literacką, a w cieniu politycznych knowań i walki o władzę rozgrywają się ludzkie dramaty.


PREMIERA: 25.10.2017





Gdzie kończy się „Wspaniałe stulecie”, zaczynają się powieści Paszyńskiej.

Parne lato 1571 roku. Oblężenie weneckiej twierdzy Famagusta przez wojska osmańskie trwa już prawie rok. Za murami szerzy się głód i epidemia, ludzie są na skraju szaleństwa. Dowódca twierdzy Marcantonio Bragadin wydaje rozkaz kapitulacji.

Tymczasem w Stambule wrze. Coraz trudniej ukryć nieudolność sułtana i jego świty. Mehmed Pasza Sokollu po raz pierwszy staje do walki z wrogiem, którego nie zna i nie rozumie. Rozpoczyna się nierówna rozgrywka, a stawką jest ocalenie Imperium Osmańskiego.

W pałacowym haremie piętnastoletnia Birgül zostaje wplątana w wielką politykę. Wkrótce zmuszona będzie wybierać pomiędzy miłością i lojalnością wobec żony sułtana a duchami przeszłości, które domagają się dopełnienia zemsty.

Intrygi doprowadzą do jednej z największych i najkrwawszych bitew morskich. Bitwa pod Lepanto rozstrzygnie o losach świata.

------------------------------------------------------


OSKARŻENIE


PREMIERA: 27.09.2017






Od serii brutalnych morderstw pod Warszawą minęły cztery lata. Sprawcę ujęto, skazano, a potem osadzono w więzieniu. Dowody wskazujące na dawną legendę „Solidarności” były nie do podważenia.

Mimo to pewnego dnia mecenas Joanna Chyłka otrzymuje list od żony skazańca, w którym kobieta twierdzi, że odkryła nowe dowody na niewinność męża. Prawniczka przypuszcza, że to jedna z wielu spraw, którym nie warto poświęcać uwagi…

Przynajmniej do czasu, aż kobieta ginie, a materiał DNA jednej z ofiar zabójcy zostaje odnaleziony w innym miejscu przestępstwa. W dodatku wszystko wydaje się w jakiś sposób związane z Kordianem Oryńskim…






------------------------------------------------------






MOTYWY OSOBISTE

Za pragnieniem zemsty często skrywają się najciemniejsze pragnienia: żądza władzy, bogactwa oraz najbardziej dziwaczne ambicje…
By odkryć motywy okrutnej zbrodni, NASTAZJA KAMIEŃSKA musi sięgnąć w głąb tajemnic z przeszłości…

PREMIERA: 27.09.2017







Nowym wyzwaniem dla Nastii Kamieńskiej jest okrutne morderstwo starego lekarza w małym miasteczku w głębi Rosji. Wstępna analiza nasuwa kilka prostych rozwiązań, jednak w miarę postępów śledztwa Nastia odkrywa, że korzenie zbrodni wyraźnie tkwią w przeszłości. Historie pacjentów ofiary pełne są tajemnic i wielu z nich miało powód do zemsty.

Kiedy akcja przenosi się do Moskwy, bieg zdarzeń nabiera zawrotnego tempa. Córka zabitego lekarza przypadkowo spotyka ekscentrycznego naukowca, który na wieść o śmierci jej ojca nagle znika. W mieście pojawia się coraz więcej trupów a jednocześnie trwa wyścig wielkich potentatów farmakologicznych o fotel w Dumie.

Wszystkie wątki są ze sobą powiązane. Gdzieś w przeszłości leży makabryczne zdarzenie, które wywołało lawinę morderstw, szantaży i zdrad. Trzeba ją jak najszybciej stłumić i zatrzymać paraliżujący miasto horror. Czy Nastia Kamieńska odnajdzie właściwe motywy osobiste?

Ten porywający kryminał zaskakuje do ostatniej strony. Fascynujące portrety psychologiczne; bogate, realistyczne tło społeczne i specyfika rosyjskich obyczajów po raz kolejny potwierdzają, że Marinina jest w najwyższej formie.


------------------------------------------------------





ZASTRZYK ŚMIERCI

PREMIERA: 25.10.2017






Morderca już wydał wyrok. Zostało niewiele czasu.

Ewa Frydrych znajduje szczelnie owinięte taśmą ciało męża – szefa portalu krytyki kulinarnej, którego opinie nie wszystkim przypadły do gustu. Dlaczego ktoś wstrzyknął mu truciznę i pozbawił życia? Czy chodziło tylko o zemstę, czy za zbrodnią kryje się coś jeszcze? Tym bardziej że w podobny sposób giną kolejne osoby. Sprawę prowadzą starsza aspirant Agata Górska i komisarz Sławek Tomczyk, którzy próbują rozwikłać serię zagadkowych śmierci.

Tymczasem ktoś wysyła anonimy do młodszej siostry komisarza Tomczyka. Czy ma to jakiś związek ze sprawą? Kim jest Zosia i dlaczego ktoś musi ją chronić? Nowe światło na sprawę rzuci niewyjaśniona tragedia sprzed lat, która nie pozwoli o sobie zapomnieć.

Małgorzata Rogala kolejny raz udowadnia, że należy jej się miejsce na kryminalnym podium.






------------------------------------------------------


GRA O WSZYSTKO

PREMIERA: 11.10.2017








NAJBARDZIEJ POŻĄDANA POZYCJA ROKU!

Młoda kobieta zostaje odnaleziona martwa we własnym mieszkaniu. Obfite kształty ofiary i suto zastawiony stół rodzą wiele pytań, jednak policja uznaje jej śmierć za samobójstwo. Z dnia na dzień przybywa osób odbierających sobie życie w dziwnie zainscenizowanych okolicznościach. Na jaw wychodzą ich wstydliwe sekrety i perwersyjne upodobania…

W śledztwie pomaga Urszula Zimińska, profilerka z Łodzi. W kręgu osób bacznie obserwowanych przez poznańską policję główną podejrzaną jest… psycholog Aleksandra Wilk. Co łączy wszystkie ofiary i jaki to ma związek z Aleksandrą? Czy czyjeś fantazje mogą prowadzić do zbrodni?

TO GRA POZORÓW ZWANA UWODZENIEM. UWAŻAJ, CZEGO PRAGNIESZ, BO ZA GRZESZNE PRZYJEMNOŚCI TRZEBA BĘDZIE ZAPŁACIĆ WYSOKĄ CENĘ.

------------------------------------------------------




ŻNIWIARZ. CZERWONE SŁOŃCE


Druga odsłona bestsellerowej serii „Żniwiarz”


PREMIERA: 27.09.2017







Słowiańskie demony nie dają o sobie zapomnieć!

Jeszcze do niedawna Magda była zwykłą dziewczyną, pracującą w małej księgarni, jednak obecnie jej życie wygląda całkiem inaczej niż sobie to zaplanowała.

Po ostatnich perypetiach Magda wraca do życia w innym ciele, zmienia się również jej charakter… Razem z Feliksem chcą odszukać i unicestwić Pierwszego, najbardziej niebezpieczną istotę z jaką przyszło im się mierzyć. Gdy trafiają na Mateusza, który po wydarzeniach z poprzedniego roku wyprowadził się z Wiatrołomu, we troje wyruszają na poszukiwania zaginionego żniwiarza. A na świecie z niewiadomych przyczyn pojawia się coraz więcej nawich.




------------------------------------------------------



KRONIKI JAARU. CZARNY AMULET

Poznaj kolejne przygody bohaterki, którą pokochali fani Harry’ego Pottera, Percy’ego Jacksona i Magisterium.


PREMIERA: 11.10.2017







Odkąd Kate poznała tajemniczy Jaar, jej życie uległo całkowitej zmianie. Nie jest już zwykłą nastolatką, a początkującą czarownicą.

Po raz pierwszy wybiera się na magiczne wakacje, gdzie poznaje inne młode wiedźmy. Szybko okazuje się jednak, że oprócz nowych przyjaciół zyska „magicznego prześladowcę”, który nawiedza jej sny. Wraz z ferem Fionem próbują odkryć, o kogo może chodzić. Podejrzenia mogą paść na każdego, z kim Kate miała do tej pory kontakt, a lista potencjalnych prześladowców się wydłuża.

Świat ludzi i Jaar nigdy jeszcze nie były sobie tak bliskie. Co przyniesie nowa era? Z czym będą się zmagać Strażnicy Żywiołów?






------------------------------------------------------




KRÓL KIER

Nocni Łowcy, Supernatural, Caraval – brzmi znajomo?
Sięgnij po serię Circus Lumos i daj się oczarować!


PREMIERA: 25.10.2017






Alicja jest w ostatniej klasie liceum, do tej pory jej życie przebiegało spokojnie, by nie powiedzieć, że nudno. Jednak los bywa przewrotny, a seria nieprzewidzianych zdarzeń rzuca ją na głęboką wodę magii i miłości. Kiedy poznaje Hadriana z Circus Lumos, wie, że nic nie będzie takie jak dawniej.

Demony atakują waszą duszę, niszczą was od wewnątrz. Budują w ludziach zło i tak  zakorzeniają się w świecie. Im więcej w ludziach ciemności, tym ciemniejszy robi się świat. Im bardziej się im poddajecie, tym są silniejsze. Pokonać je można tylko swoją własną światłością. Sercem.

------------------------------------------------------



Z POPIOŁÓW

PREMIERA: 8.11.2017







Kiedyś wyobrażałam sobie, że moje życie jest pięciolinią, na której każda chwila zostaje zapisana w postaci odpowiednio dobranych nut. A ja niczym wybitny kompozytor codziennie dopisuję dalszą część bezkresnego utworu. Jedne dźwięki są skoczne i wesołe, inne żałosne i pełne melancholii. Wszystkie razem tworzą niepowtarzalną melodię, którą nuci moje serce.

Jednak kilka dni temu wszystko umilkło, a całość zaczęła przypominać urwany hejnał.

Wydarzenia z przeszłości zmieniły Sarę nie do poznania, odcisnęły piętno na jej poczuciu własnej wartości i zaufaniu do ludzi. Jest teraz pewna, że miłość sprowadza się jedynie do cierpienia. Przynosi ból, łzy i rozczarowanie. Przekonał się o tym także Michał, którego wykorzystała była dziewczyna.

Przypadkowe spotkanie dwóch poranionych dusz uruchamia ciąg niespodziewanych zdarzeń i pozwala im poznać życie na nowo. Budowany od lat mur, którym otaczała się Sara, zaczyna pękać za sprawą opiekuńczego Michała. ​

------------------------------------------------------




STACJA JAGODNO. DOM PEŁEN SŁOŃCA


PREMIERA: 27.09.2017








W urokliwym Jagodnie pojawi się Sylwia, która potrafi przedmiotom dawać drugie życie. Związek Sylwii i jej partnera przechodzi kryzys. Niestety, rodziny ich obojga nie ułatwiają im rozwiązania problemu. Czy bohaterom uda się odsunąć na bok wszelkie niedomówienia i wpuszczą do swojego uczucia trochę promyków nadziei?

Tymczasem mieszkańcy Jagodna odkryją kilka ciekawych rzeczy – dlaczego panna Zuzanna tak kibicowała Marzenie i Jankowi? Jaką tajemnicę kryje leśna kapliczka? I czy Łukasz zdecyduje się przeczytać przypadkiem odnaleziony pamiętnik?

„Dom pełen słońca” to wspaniała i ciepła opowieść o tym, że nasza pamięć i umiejętność nadawania sensu pozornie niepasującym elementom pomagają stworzyć lepszą przyszłość.






------------------------------------------------------




BĄDŹ PRZY MNIE ZAWSZE

Pełna wzruszeń historia o miłości, wyborach i o tym, że czasem, żeby mówić o sobie „my”, nie wystarczy tylko się kochać.

PREMIERA: 11.10.2017






Laura, świeżo upieczona absolwentka psychologii, poznaje chłopaka ze wsi. Alek prowadzi odziedziczone po rodzicach gospodarstwo rolne. Choć pochodzą z dwóch różnych światów, wzajemna sympatia bardzo szybko przeradza się w głębsze uczucie. Ona, zdolna i ambitna, ma przed sobą wyjazd na zagraniczny doktorat. On, prostolinijny i wielkoduszny, nie zamierza zostawić spuścizny po nieżyjących rodzicach. Czy łączące ich uczucie będzie w stanie przetrwać rozłąkę?

Róża, urocza starsza pani, po latach emigracji powraca do ojczyzny. Z braku innej możliwości zatrzymuje się w domu u nieznajomej rodziny. Chociaż Róża nie znajduje porozumienia z właścicielką, jej wielką sympatię zyskuje nastoletni syn kobiety. Rodząca się między nimi nić porozumienia sprawia, że staruszka postanawia pierwszy raz w życiu opowiedzieć komuś swoją historię. Jest to opowieść o stracie, bólu i cierpieniu, ale także o ponadczasowej miłości przezwyciężającej nawet śmierć.

Jak splotą się te dwie historie? Czy to, co zdarzyło się kiedyś, może w jakikolwiek sposób wpłynąć na gnającą do przodu przyszłość?

------------------------------------------------------




ROZALIA

PREMIERA: 25.10.2017





Zakazane lektury, niebezpieczne tajemnice i grupy konspiratorów to niemalże codzienność dla młodziutkiej Rozalii, która w tajemnicy przed ojcem wyjeżdża do majątku w Czarnowcu. We dworze dzieją się rzeczy dziwne. Dziewczyna widzi niepokojące światła, kogoś chodzącego w nocy po ogrodzie, a położone nieopodal ruiny wydają się idealnym siedliskiem dla spiskowców.

Pewnej nocy, gdy postanawia wyjść z dworu i zaspokoić ciekawość, wpada na tajemniczego mężczyznę. Tymczasem służba plotkuje na temat Wąpierza, który nawiedza mury Czarnowca. Jednak legendy pozostawić należy tym, którzy pragną w nie wierzyć. To co czeka Rozalię jest dużo bardziej przerażające, choć prawdziwe.
XIX wiek jeszcze nigdy nie był tak pociągający! Zanurz się w dworskie intrygi, powstańcze rebelie i miłosne manipulacje.
------------------------------------------------------




JUTRO BĘDZIE NORMALNIE

PREMIERA: 25.10.2017








Życie Małgosi dalekie jest od ideału.

Czteroletni synek sprawia problemy, mąż coraz później wraca do domu, a teściowa wszystko wie najlepiej i krytykuje nawet zawartość lodówki. W pracy też nie jest różowo – zazdrosna koleżanka zrobi wszystko, żeby uprzykrzyć jej życie. W całym tym chaosie Małgosia nawet nie zwraca uwagi na list z absurdalną informacją o spadku po ciotce mieszkającej pod Londynem. Mąż za to jest tym bardzo zainteresowany…

Czy Małgosi uda się pokonać przeciwności losu i spełnić marzenie o białym domku? Na kogo będzie mogła liczyć w najtrudniejszych chwilach?

Bohaterki bestsellerowych powieści Agnieszki Lis to prawdziwe kobiety, których życie nie jest usłane różami. Mierząc się z problemami, dają czytelniczkom powody do wzruszeń i nadzieję na lepsze jutro.
------------------------------------------------------



SAMOTNOŚĆ WE DWOJE

PREMIERA: 25.10.2017







Maja i Adam zawsze byli dla otoczenia parą idealną.

Żadnych kłótni ani problemów finansowych, wszyscy zazdrościli im takiego życia i takiej miłości. Po latach, gdy w brzuchu nie trzepoczą już motyle, wspólne życie okazuje się nie tak proste. Kiedy Maja spędza kolejne dni w delegacji, Adam szuka pocieszenia w ramionach innej.

Czy podczas wspólnego urlopu z dala od codziennych problemów, coś jeszcze może się zmienić? Dlaczego związek, który jeszcze niedawno był spełnieniem marzeń, z biegiem czasu zmienia się w życie obok siebie? Czy warto w nieskończoność walczyć o miłość?

Samotność we dwoje to opowieść o oddalaniu się od siebie. Emocje Mai i Adama buzują, a przyszłość przynosi kolejne niespodzianki. Czy potrafią się jeszcze odnaleźć?
------------------------------------------------------




CZTERY PŁATKI ŚNIEGU

Ciepła, przepełniona humorem i wzruszeniami opowieść o tym, co jest naprawdę ważne. Bo święta mogą być wyjątkowe, nawet gdy z nieba spadną cztery płatki śniegu na krzyż...

PREMIERA: 8.11.2017







Gwiazdka za pasem, w powietrzu pachnie makowcem, goździkami i zieloną choinką. Mieszkańcy małego miasteczka myślą już o przygotowaniach świątecznych, ale na drodze lepienia uszek i łańcuchów choinkowych staną im rodzinne perypetie. Zabiegani zapomną, co naprawdę liczy się w świętach. Na szczęście ktoś im o tym przypomni...

Ten wyjątkowy czas skrzyżuje ze sobą drogi małżeństwa posądzającego się wzajemnie o zdrady, młodej mamy zmęczonej dobrymi radami teściowej, sknery, którego żona marzy o dziecku, kobiety samotnie wychowującej córeczkę i pewnego przystojnego mężczyzny. Wśród codziennych problemów trudno się zatrzymać i po prostu cieszyć wspólnymi chwilami, ale w miasteczku mieszka ktoś, kto pomoże im na nowo odkryć magię świąt.
------------------------------------------------------



ZAMARZNIĘTE SERCA

Popularna seria autorki najpiękniejszej literatury obyczajowej teraz w zimowej odsłonie.
Ogrzej swoje serce wśród przyjaciółek z Kwiatowej!

PREMIERA: 8.11.2017








Liliana stoi przed trudnym zadaniem: musi zaopiekować się młodszą kuzynką, która zatrzymuje się u niej na jakiś czas. Nastolatka sprawia sporo kłopotów i gdy Liliana postanawia z nią poważnie porozmawiać, dowiaduje się o traumatycznych przeżyciach dziewczyny. Pod adresem partnera Liliany padają poważne oskarżenia. Niespodziewanie okazuje się też, że Liliana musi zmierzyć się z własną, trudną przeszłością. Jakie decyzje podejmie? I czy ostatecznie uda jej się odnaleźć wspólny język z zamkniętą w sobie nastolatką?

Najnowsza powieść Karoliny Wilczyńskiej to próba zrozumienia, że przeszłość zawsze nas odnajdzie, nie możemy przed nią uciec.

------------------------------------------------------




WIECZÓR TAKI JAK TEN

Święta to szczególny czas. Czas cudów. Bo zawsze znajdzie się Ktoś, kto rozdaje prezenty, niekoniecznie pod choinką...

PREMIERA: 8.11.2017







Michalina ma 27 lat i sama wychowuje młodszego brata. Mieszkają w przepięknej, malowniczej miejscowości u podnóża Tatr. W codziennych trudach wspiera ją jej babcia Zosia, właścicielka cukierni „Cynamonowe serca”. To za jej radą, by podreperować budżet, wnuczka postanawia na okres Bożego Narodzenia wynająć pokoje dla gości.

Do pensjonatu przyjeżdżają tylko cztery osoby: ekscentryczny rozwodnik, który najchętniej wymazałby Święta z kalendarza, starsza pani, która pragnie odzyskać utracone wspomnienia oraz tajemnicza pani doktor z córką.

Gdy dzień przed Wigilią do drzwi domu Michaliny zapuka jeszcze jeden gość, życie kobiety wywróci się do góry nogami.

Poruszająca opowieść pełna świątecznego, niepowtarzalnego klimatu i magii. Bo gdy ludzie walczą o to, co w życiu najcenniejsze, atmosfera Bożego Narodzenia może zdziałać cuda.

------------------------------------------------------





ZAKOCHAJ SIĘ, JULIO

Autorka pełnych emocji książek - "Garść pierników, szczypta miłości" oraz "Obudź się, Kopciuszku" przedstawia nowy, zimowy bestseller! Piękna sceneria polskich gór i wzruszająca opowieść o miłości jak z bajki - takie historie pisze tylko Natalia Sońska!

PREMIERA: 8.11.2017








Julia jest nauczycielką w jednym z krakowskich liceów. Młoda i ambitna, cieszy się wśród uczniów szacunkiem oraz sympatią. Dziewczyna ma złote serce, a dla swoich wychowanków jest w stanie zrobić wszystko, nawet narazić własną reputację!

Jakub realizuje się życiowo i zawodowo – jego firma deweloperska prężnie się rozwija, a narzeczona – Dagmara – wydaje się wymarzoną partnerką. Mimo to Jakub odczuwa pewien niedosyt i pustkę. Przypadkowe spotkanie z Julią na jednym z górskich szlaków wywoła lawinę zdarzeń. Czyżby Jakub odnalazł prawdziwą księżniczkę? Czy drogi tych dwojga zejdą się na zawsze?

Morał z tej opowieści może płynąć tylko jeden – szlachetne i dobre serce zawsze zwycięży fałsz i dwulicowość innych…